Mai mult decât securitate!
Încredere!

Noutati

Trenduri de securitate in 2016

05.01.16

Potrivit Experian Data Breach Industry Forecast, atacurile cibernetice vor continua să amenințe anul viitor sectoarele de asistență medicală și alte sectoare de afaceri.

"Am văzut diferite tipuri de atacuri în acest an, și una dintre cele mai importante greșeli pe care companiile le fac este de a avea o abordare de genul: „one size fits all”. Din păcate, realitatea este că niciun atac nu seamana cu celalalt  și o mare varietate de circumstanțe unice trebuie să fie luate în considerare într-un plan de răspuns”, a declarat Michael Bruemmer, vice-presedinte la Experian Data Breach Industry Forecast.  

1.       Consumatorii și întreprinderile vor fi victime colaterale în conflictele cibernetice dintre țări

Criminalitatea informatică nu mai este singura preocupare atunci când vine vorba de încălcări ale securității datelor. Pe măsură ce statele continuă să migreze conflictele și eforturile de spionaj către lumea digitală, probabil vom vedea mai multe incidente care vizează furtul secretelor corporative și de guvern sau sabotarea operațiunilor militare. Astfel de atacuri pot provoca daune colaterale sub forma de informații expuse pentru milioane de persoane fizice sau adrese IP ale companiilor furate. De asemenea, putem vedea o crestere a scurgerilor de date din sectorul public, care expun milioane de înregistrări personale.

2.       Revenirea hacktivism-ului

În 2016, vom vedea probabil o renaștere în activități a hacktivistilor, motivati de dorința de a aduce daune reputației unei societăți sau unei cauze. Câteva atacuri recente de profil înalt oferă o idee despre ceea ce ar putea veni. Motivele nu mai sunt reprezentate doar de catre câștigul financiar iar infractori fură date pentru a culege informații care pot fi folosite pentru șantaj sau extorcare. Acest lucru schimbă planul de răspuns la astfel de atacuri, iar companiile trebuie să ia în considerare toate scenariile posibile.

"Aceasta a fost cea mai mare schimbare in peisajul scuritatii datelor în 2015, cu infractori cibernetici ce au furat date doar pentru  a răni sau aduce prejudicii de imagine copaniilor", a spus Bruemmer. "Din păcate, consumatorii sunt pionii din acest joc, și de asemenea sunt victime în acest proces. Prin asociere cu organizația atacată, pot suferi prejudicii personale dacă informațiile lor sunt expuse."

3.       Campaniile prezindentiale din 2016 din SUA vor fi tinte atractive de hacking

Cum alegerile prezidentiale americane din 2016 acapareaza mass-media, unul dintre candidații la președinție, campaniile și/sau grupurile finantatoare probabil vor fi vizate. Cum astazi campaniile sunt câștigate și pierdute on-line dar și conduse de analize de Big Data, potențialul pentru un atac motivat politic este semnificativ.